INFRACRVENO GRIJANJE

Sa novom tehnologijom do uštede i zdravlja!

Čarolija male snage. Zahvaljujući novom, revolucionarnom načinu izrade i primjeni novih tehnologija razvijeni su IC paneli nove generacije iznimne energetske učinkovitosti. Za razliku od klasičnih električnih grijača IC paneli u osnovi i jesu moderne električne grijalice ali sa karbonskim vlaknima. Klasične stare grijalice su koristile debele žice  velike otpornosti i na taj način emitirale toplinsku energiju uz veliki utrošak el. energije.
Temperatura površine naših panela dostiže od 90 do 100°C. Ovaj sisem omogućava korištenje male snage za proizvodnjnu temperature između 90 i 100 °C. Naime iako je površinska snaga IC  panela relativno niska, ona je dovoljna da panel efikasno grije ljude i predmete u prostoriji. Naravno veličina tj. snaga panela ovisi o veličini prostorije koju treba grijati.

Infracrvena toplina je prirodna Sunčeva toplina i iznimno je zdrava za naš organizam!

DODATNE INFORMACIJE O IC GRIJANJU
Što je infracrveno grijanje?
Infracrveno zračenje ili infracrvena svjetlost dio je prirodnoga svjetlosnog spektra sunčeva zračenja. Riječ potiče od latinskog naziva "infra" što znači "ispod" (ispod spektra vidljive svjetlosti). Ljudsko oko može vidjeti do crvene boje, koja ima najveću valnu dužinu od nama vidljivih boja, zato i naziv infracrvena boja – boja ispod crvene.
Područje infracrvenog spektra obuhvaća valne dužine od 780nm (nanometar) do 1mm (milimetar) odnosno frekvencije od 3x1011Hz do 4x1014Hz. Zrake infracrvenog spektra su isto kao i u spektru vidljive svjetlosti – fotoni.
Sve zrake koje potječu od Sunca slabe nakon prodora kroz Zemljinu atmosferu, te postaju globalno zračenje naše planete. Takvo zračenje se dijeli na UV-zračenje, vidnu svjetlost i infracrveno zračenje (skraćeno IC-zračenje) Međutim, ne proizvodi samo Sunce infracrveno zračenje. Svako "zagrijano" tijelo – a to je svako tijelo koje posjeduje temperaturu iznad apsolutne nule od ca. -273 °C, emitira infracrveno zračenje.
Što je tijelo toplije, to više energije emitira u obliku infracrvenog zračenja, a time je i valna dužina zračenja kraća. IC zračenje nije vidljivo golim okom. Koža ga, međutim, osjeća kao toplinu zbog čega se govori o toplinskom zračenju. Taj efekt poznat je svima: ako se nalazimo na suncu, toplo nam je. U sjeni/hladovini je osjetno hladnije iako je temperatura i na suncu i u hladovini ista.
Infracrveno zračenje je potpuno bezopasno za ljude, životinje ili biljke.

Za razliku od ultraljubičastog ili rendgenskog zračenja, infracrvene zrake štite kožu i nemaju negativnog učinka na naš organizam. Dapače, ako naše tijelo ne dobija dovoljnu količinu IC svjetla od Sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrvena toplina je neophodna za zdravlje svih živih bića.
Infracrvena dubinska toplina  je vrlo ugodna i svojim posebno dubokim toplinskim učinkom liječi i opušta mišiće i tetive, potiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, regulira krvni pritisak, potiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sustav i relaksira organizam.

Princip funkcioniranja
Kod IC grijanja proces grijanja je, može se reći, obrnut od onog uobičajenog tj. konvekcijskog (strujnog ili na bilo koji drugi energent – napr.ulje, plin….) kućnog grijanja. Naime, konvektor (radijator) proizvodi topli zrak koji se širi po prostoriji. Topli zrak, kao što znamo, se diže, dok hladni pada što nam prouzrokuje neravnomjernu temperaturu. Kod uobičajene temperature u prostoru od oko 20°C dobijamo znatnu razliku mjereći temperaturu neposredno ispod plafona (oko 26°C) i na samom podu (oko 18°C). Takva temperaturna razlika potiče strujanje zraka u prostoriji što onda podiže prašinu. Sasvim drugačije rezultate dobijamo kod IC-grijanja. IC-zrake se šire “nedodirujući” zrak i zagrijavaju samo čvrste i tekuće tvari (zidove, predmete, vodu, živa bića…). Zidovi se zagrijavaju bez obzira na temperaturu zraka. Time dobivamo ugodnu atmosferu uz svježi zrak koji je većim dijelom zadržao svoju vlažnost dok su, istovremeno, zidovi suhi i zagrijani. Zagrijavanjem zidova, podova i ostalih površina posredno se i ravnomjerno u svim smjerovima, zagrijava i zrak u prostoriji, ali nikad tako isušen niti sa takvim temperaturnim razlikama između stropa i poda kao što je to slučaj kod klasičnog (radijatorskog) grijanja.

Prirodna toplina Sunca
IC zrake putuju i prenose toplinsku energiju bez posrednika (medija koji bi prenosio toplinsku energiju). Na tom principu Sunce grije našu planetu. Otprilike pola topline, koju osjećamo tijekom dana, dolazi direktno od Sunca (kroz hladan svemir). Druga polovica odraz je refleksije tih istih IC zraka koje je Zemlja apsorbirala. Što je više IC zračenja tijekom dana to su noći toplije.
Ukoliko, za vrijeme hladnoga dana, stojite u sjeni osjećati ćete hladnoću. Međutim, ako se izložite Suncu biti će vam toplije unatoč tome što je vanjska temperatura zraka i u sjeni, i na suncu ista. Toplije vam je jer IC zrake griju vaše tijelo. Ukoliko se pak, naglo naoblači, osjetiti će te ponovo onu istu, neugodnu, hladnoću. To se dagađa zbog toga što oblaci absorbiraju IC zrake i ne dopuštaju njihov prolaz.
IC zrake putuju kroz hladan svemir sve dok ne dotaknu Zemlju. Toplina sunčevog zračenja (IC zrake) se tada prenose (apsorbiraju) u tlo i ostale objekte (čvrsti objekti, voda, živa bića) te ih zagrijavaju. Apsorbirana toplina se oslobađa postepeno, vremenom, što ovisi o vrsti materijala i količini apsorbirane topline. Upravo ova apsorbirana sunčeva toplina razlog je tome što ljeti, i nakon što je Sunce zašlo, još uvijek osjećamo ugodnu toplinu bez potrebe za pretjeranim oblačenjem. Naime, tlo (zemlja, asfalt…itd) emitiraju apsorbiranu sunčevu toplinu. U konačnici, infracrvena toplina Sunca direktno utječe na klimu, morske struje itd., jer grije našu planetu i danju, "i noću".

IC paneli griju vaš dom
IC paneli, u kućnoj upotrebi, rade na istom principu. Dakle, ne koriste zrak za prijenos topline. Zrak, inače, vrlo slabo zadržava toplinu. Zidovi, pod, strop, namještaj apsorbiraju IC zrake te reemitiraju toplinu natrag u prostor na stabilnoj, ujednačenoj i konstantnoj razini, osiguravajući tako jednolik raspored topline po prostoriji. Ukoliko uđemo u hladnu sobu te uključimo IC panel vrlo brzo ćemo osjećati da nam je toplo iako zrak u sobi još uvijek nije zagrijan. To se događa zbog činjenice da nas zdrave IC zrake dotiču direktno.
Kako IC paneli griju površine, a ne zrak, na taj način se reducira opseg cirkulacije zraka što, posljedično, reducira i probleme sa prašinom, alergenima i bakterijama.
Temperaturna razlika između stropne i podne temperature, u prostorijama grijanim IC panelima, je maksimalno 2°C (ne možete spriječiti da se posredno zagrijani zrak ne diže pod strop).  Ali, takva temperaturna razlika je zanemariva i nedovoljna za ozbiljnije strujanje zraka te podizanje prašine i ostalih alergena.

Konvekcijsko (klasično ili radijatorsko) grijanje uzrokuje kondenzaciju
Iz razloga što infracrveno grijanje zagrijava objekte i zidove u vašem domu, a ne zrak, to znači da je relativna temperatura tih objekata i zidova veća od temperature zraka.
Posljedično, na takvim površinama ne može doći do kondenzacije. To je potpuno suprotno od konvekcijskog (radijatorskog) grijanja gdje se, pak, zagrijava zrak, a ne objekti i zidovi. Naravno, u takvim slučajevima kada topli zrak dotiče hladnu površinu (naročito kod vansjkih zidova) dolazi do kondenzacije i stvara se “crnilo” (najčešće u uglovima zidova).
Infracrveno grijanje uvelike reducira :
- vlagu u zidovima
- pojavu gljivica i plijesni
- pojavu korozije na metalnim dijelovima

Konvekcijsko (klasično ili radijatorsko) grijanje potpomaže stvaranje patogena u zraku
Konvekcijsko (radijatorsko) grijanje izričito zahtijeva temperaturnu razliku kako bi uopće funkcioniralo. Bez temperaturne razlike topli zrak se ne bi uzdizao, a hladni zrak ne bi padao niže kako bi se ugrijao.
Nastavno, ovi funkcionalni zahtjevi za posljedicu imaju slijedeće:
- oboje, i toplina i hladnoća su tamo gdje ne želite. Toplina završava ispod stropa, a hladnoća se zadržava na podu (gdje bi se, primjerice, male bebe trebale igrati ili se pak, stopala umirovljenika nikako ne bi mogla zagrijati).
- utrošena energija potrebna za dobivanje optimalne sobne temperature je daleko veća nego što bi bi bilo potrebno da je distribucija topline ravnomjerna i konzistentna.

- temperaturna razlika uzrokuje konstantnu cirkulaciju zraka što podiže prašinu, pelud i bakterije.
- temperaturna razlika stvara idealne uvjete za distribuciju bakterija, te prehladu i nahlađivanje, a naročito je naprihvatljiva za asmatičare i alergičare.
- nemate načina da “zadržite” topli zrak tamo gdje želite. A ukoliko pak otvorite prozor da uđe svježi zrak, isti čas ste “bacili” svu uloženu energiju.
Niti jedan od ovih problema se na javlja kod IC grijanja. Temperatura zraka u prostoru je ujednačena, nema konvekcije (temperaturne razlike). Čak i ako otvorite prozor, gubici energije su zanemarivi jer su zidovi zagrijani pa se temperatura u prostoru vrlo brzo vraća na ugodnu.

Brza i jednostavna instalacija
IC paneli su vrlo jednostavni za postavljanje
Zaboravite sve nevolje teško izvodljivog i skupog razvođenja toplovodnih cijevi, ožičenja, instalacija radijatora, bojlera, kotlova, cisterni itd. Zaboravite "potrošen" a dragocjen prostor na plinske bojlere, uljne kotlove, cisterne isl.
IC paneli su lagani, tanki, energetski učinkoviti jednostavni za instalaciju i uporabu. Drugim riječima, dizajnirani su prema vašoj mjeri. Njihova lagana karbonska vlakna te aluminijski okvir omogućuju vam prilagodbu vašim osobnim potrebama i željama.
Brzo i jednostavno se montiraju na zid ili strop, a mogu se integrirati i u "spušteni" strop.
U slučaju da želite implementirati cjelovit sistem IC grijanja u vašem domu preporučamo konzultirati kvalificiranog električara koji će ih biti kadar uklopiti u postojeće strujne krugove u vašme domu ili uredu ili se obratite nama i mi ćemo vrlo rado to uraditi za Vas. Troškovi ugradnje idu na Vaš trošak.

Sa našim proizvodima instalacija grijanja postaje lako uklopljiva poput instalacije nove rasvjete. Infracrveni paneli mogu biti instalirani i u vašoj kupaonici. Uvelike otklanjaju vlagu te smanjuju mogućnosti pojavljivanja plijesni.
Napomena – molimo osigurati da su vaši paneli instalirani u skladu sa spojnim propisima koji određuju udaljenosti između niskonaponskih električnih uređaja i izvora vode.
Za naše proizvode nudimo profesionalne i pouzdane usluge instalacije ( u cijeloj Bosni i Hercegovini). Naši električari su u potpunosti osposobljeni i visoko kvalificirani.

ČESTA PITANJA
Da li ću infracrvenim grijanjem uštedjeti?

Apsolutno! Distribuiramo infracrvene grijaće panele čija uporabom možete uštedjeti i do 70% u odnosu na sveukupne tekuće troškove grijanja.

Kako izračunati potrebnu snagu?
Infracrvena toplina akumulira se u čvrstim tijelima – zidovima, podovima – tako da već pri temperaturi zraka u prostoriji od 20°C osjećamo kao da je temperatura 23°C. Upravo zbog ta 3°C niže temperature zraka smanjujemo i do 30% troškove grijanja. Čak niti prozračivanje prostorije neće prouzročiti značajnije gubitke jer je toplina akumulirana u objektima koji vrlo sporo otpuštaju toplinu. Uz dobru izolaciju IC paneli mogu biti uključeni samo 5 sati dnevno da bi dali 24/7 grijanje.
Primjer : za stan površine 60m2 potrebna snaga procjenjuje se na cca 4kW. U tom slučaju trošak grijanja bi bio : 4kW x 0,13 KM (cijena 1kWh – Elektroprivreda BiH) x 5h/dan x 180 dana = 491,00 KM godišnje.
Najveću ušteda se ostvaruje ako se kompletan stan grije IC panelima IRD grijačima, jer IC paneli i IRD grijači zagrijavaju čvrste površine, zidove i podove, te bi se time njihovo ukapčanje smanjilo za dodatnih 30%.

Da li je instalacija vaših IC panela zahtjevna?
Sa našim proizvodima instalacija grijanja postaje lako uklopljiva poput instalacije nove rasvjete. Infracrveni paneli mogu biti instalirani i u vašoj kupaonici. Uvelike otklanjaju vlagu te smanjuju mogućnosti pojavljivanja plijesni.

Napomena – molimo osigurati da su vaši paneli instalirani u skladu sa spojnim propisima koji određuju udaljenosti između niskonaponskih električnih uređaja i izvora vode.

Za naše proizvode nudimo profesionalne i pouzdane usluge instalacije ( u cijeloj Bosni i Hercegovini). Naši električari su u potpunosti osposobljeni i visoko kvalificirani.

Što je sa troškovima održavanja?

Nema ih, jednostavno nema ih. Jednom instalirani doslovce ih možete zaboraviti. Nema vodovodnih cijevi, nema pretjeranog ožičenja, nema godišnjeg servisa, nema pokretnih dijelova koji bi se uporabom mogli pohabati vremenom. U daljnjih 20-ak godina, koliki je otprilike vijek trajanja naših panela, nemate apsolutno nikakvih dodatnih troškova održavanja niti servisiranja.

Dobivam li kao kupac kakvo jamstvo? Ako da, koliko je?

Da, kupnjom naših panela dobivate 3 godine na IC panele i 5 godina garancije na IRD grijače.

Jesu li IC paneli dobri za okoliš?
U potpunosti! Nema nus produkata, nema emisije CO2, nema svjetlo-snog zagađenja, nema mirisa, nema buke. Osim što štedite, činite dobro i za okoliš.

Što je sa sigurnošću?
Klinički je dokazano da je infracrveno grijanje potpuno zdravo i korisno za ljudski organizam. IC zračenje održava krvotok čistim i obogaćenim kisikom. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da se ovakvo grijanje koristi u bolničkim inkubatorima za nedonoščad.

Jeli sigurno za djecu?
Naši IC paneli jesu, nakon što se uključe, vrući na dodir, ali nisu ništa više topliji od klasičnog radijatora. Kratkotrajan kontakt sa površinom panela neće izazvati nikakve opekline niti plikove. U konačnici, naši su IC paneli certificirani i na svjetski priznatom institutu za kontrolu kvalitete – TUV iz Njemačke. Površinske temperature naših IC panela ne prelaze zadane granice. TUV certifikat potvrđuje njemačke i evropske sigurnosne zahtjeve.

Ako je IC panel zrcalo, dali je sigurno gledati u njega?
IC zračenje je potpuno nevidljivo ljudskom oku. Ne postoje dokazi o bilo kakvim posljedicama po ljudski vid od IC zračenja bez obzira radi li se o grijaćem panelu, sauni ili nekom medicinskom tretmanu.

Može li IC zračenje uzrokovati oboljenje od raka?
IC zračenje je prirodni izvor topline kojeg naše tijelo apsorbira i koje nam pospješuje krvotok, ali i poboljšava opće stanje organizma. Za razliku od direktnog sunčevog zračenja koje osim infracrvenog emitira i štetno UV zračenje naši IC paneli emitiraju samo zdravo i dobrodošlo infracrveno zračenje. Kreme za zaštitu od sunčeva zračenja osmišljena su upravo zbog zaštite od štetnog UV zračenja.

Mogu li "pocrniti" od IC zračenja?
Ne. Koža ne reagira sa IC zračenjem. Apsorbira ga. S druge strane, koža reagira pod utjecajem UV zračenja (kojeg kod IC panela nema uopće) te mijenja boju do preplanulosti (koža se suši i “spaljuje”).

Šteti li IC zračenje biljkama i kućnim ljubimcima?
Ne, IC zračenje ima ista blagotvorna svojstva na sve sisavce. Biljke, ukoliko se pak nalaze u neposrednoj blizini IC panela i IRD grijača, biti će potrebno češće zalijevati, ali neće biti nikakvih štetnih posljedica.

Koliki je vijek trajanja IC panela?
Naši paneli imaju 3-godišnju garanciju, a njihov radni vijek je 20 godina ili više.

Ako je IC panel kojim slučajem prekriven nečim, može li uzrokovati požar?
Ne, jer TUV certifikat potvrđuje da su naši paneli opskrbljeni osiguračem za slučaj pregrijavanja iz bilo kojeg razloga. U slučaju pregrijavanja, panel se automatski isključuje. Panel se isključuje na puno nižoj temperaturi od one koja bi bila potrebna za nastanak požara.

Koliko vremena treba da IC paneli počnu grijati?
Naši IC paneli počinju djelovati odmah po uključenju, međutim, potrebno je nekoliko minuta da se to djelovanje osjeti na koži. Po uključenju, IC paneli počinju postepeno podizati sobnu temperaturu do zadane, a potom održavaju zadanu temperaturu sa što je moguće manjom potrošnjom el.energije.

Ako je objekat potpuno hladan i u kojem se nije godinama grijalo, da li će IC paneli uspjeti odmah da zagriju objekat?
U takvim slučajevi potrebna je termička konsolidacija od 72 sata da bi se osjetili efekti grijanja.

Jesu li IC paneli sigurni za upotrebu u kupaonicama?
Da, svi su naši modeli klasificirani IP54 sigurnosnom klasom za uporabu u kupaonicama i vlažnim prostorijama. Ipak, ne bi trebali biti instalirani iznad tuša ili kade. U takvim slučajevima, trebali biste kontaktirati ovlaštenog električara.

PREDNOSTI IC GRIJANJA

Proizvodnja instant topline
Infracrvena toplina se emitira iz IC panela odmah po uključenju tako da nema više potrebe da se čeka na zagrijavanje sobe.

Niži troškovi u odnosu na klasično grijanje
Kad govorimo o troškovima grijanja moramo razlučiti dva tipa troška. Prvi je, trošak uvođenja (instalacije) grijanja. Trošak uvođenja IC grijanja višestruko je manji od uvođenja bilo kojeg drugog (klasičnog) tipa grijanja (plin, ulje, peći na pelet, topl.pumpa itd.) Drugi tip troška je trošak pogona u kojem, također, IC paneli bivaju efikasniji od konvencionalnih tipova grijanja.

Manje temperaturne razlike u prostoru
Kod uobičajenog grijanja (radijatori) topao zrak se uzdiže, a hladni pada, pa se stvara temperaturna razlika od 5°C ili više između stropa i poda. Kod IC grijanja ta razlika ne prelazi 2°C , odnosno, temperatura u prostoru je ujednačenija i ugodnija, a podovi topliji nego kod radijatorskog grijanja.

IC paneli reduciraju stvaranje plijesni
Kod IC grijanja zagrijavaju se čvrsti objekti koji, potom, tu toplinu apsorbiraju. Zagrijavanjem zidova sprečava se kondenzacija (najčešće po kutovima soba) te se time otklanja mogućnost stvaranja plijesni.

Jednostavna i cjenovno dostupna instalacija
IC paneli koriste samo kućni napon za svoj rad, dakle, ne trebaju nikakve bojlere, kotlove, ili razvođenje toplovodnih (bakarnih) cijevi. Važna je prednost, u slučaju da IC panelima riješite kompletno grijanje u kućanstvu, da možete kreirati tzv.zonsko grijanje, odnosno, da u svakoj sobi na termostatu podesite odgovarajuću temperaturu. Termostat će ih uključivati i isključivati po potrebi održavajući zadanu sobnu temperaturu. Napr.za dnevnu sobu možete podesiti temperaturu na 22°C dok istovremeno za spavaću sobu možete podesiti 20 , 18 ilil čak 16°C. Time dajete dodatni doprinos uštedi.

Veća iskoristivost životnog prostora
Montaža IC panela se vrši na zid ili strop. Time dobivate prostor koji bi inače bio predviđen za radijatore. Neupadljivi su, i nenametljivi, samo 2,5cm široki, a u slučaju montaže na strop dobivate otprilike 20-30% veću iskoristivost (u odnosu na zidno montirane IC panele) jer zahvaćaju veću površinu prostorije.

Vrhunska kvaliteta bez troškova održavanja
Rok trajanja je više od 20 godina (vjerojatno 30 godina) bez ikakvog pada kapaciteta tijekom uporabe. Ne zahtijevaju apsolutno nikakvo održavanje niti servisiranje. Tvornička garancija je 3 godina.

Smanjenje alergijskih problema i problema sa disanjem
Medij za prijenos topline kod IC grijanja nije zrak i njegova cirkulacija od hladnog ka toplome (kao kod radijatorskog grijanja) već je osnova IC grijanja zagrijavanje površina čvrstih objekata. Time je cirkulacija zraka (konvekcija) smanjena na najmanju moguću mjeru što za posljedicu ima gotovo u potpunosti eliminiranu cirkulaciju prašine i alergena u prostoru.

Ostale zdravstvene pogodnosti
Infracrveno zračenje je prirodno zračenje Sunca i jedini je razlog zašto vam je toplo kad se izložite Suncu tijekom hladnog zimskog dana (IC zračenje nema nikakve veze sa štetnim UV zračenjem koje se nalazi na suprotnome kraju vidljivoga spektra svjetlosti i koje može prouzročiti opekline i oštetiti kožu). Ovo infracrveno zračenje se apsorbira u tijelu što uzrokuje pojačanu krvnu cirkulaciju, a tako pojačana krvna cirkulacija ima mnoge zdravstvene prednosti : jačanje imunološkog sustava, detoksikaciju i smanjuje ukočenost zglobova.

Infracrvena toplina je prirodna sunčeva toplina i iznimno je zdrava za naš organizam
Uporaba IC grijanja nudi niz prednosti. Već dugi niz godina IC grijanje se koristi za liječenje raznih bolesti, uključujući reumu, artritis i kod raznih kožnih problema. Koriste se također u klinikama za sportske ozljede kako bi pospiješile i ubrzale oporavak mišića i oštećenja tkiva. Zbog svojih prednosti već odavno se koriste u bolničkim inkubatorima za nedonoščad.

Poboljšani krvotok i cirkulacija
Začepljene i blokirane arterije usporavaju krvotok u organizmu. Kad smo izloženi infracrvenoj toplini toksini su neutralizirani, arterije proširene, krvne stanice se povećavaju, što rezultira povećanjem protoka krvi, a što pak pomaže uravnoteženju krvog tlaka i omogućuje bolju distribuciju kisika u organizmu. Neosporno je da se osjećamo bolje, puni energije. U slučaju da se IC panel koristi u spavaćoj sobi posljedica će biti povećanje protoka krvi što če nam pomoći da bolje spavamo i da se budimo odmorniji.

Jačanje imunološkog sustava
Bijela krvna zrnca, limfociti, predstavljaju naš obrambeni sustav zajedno sa drugim tipovima bijelih krvnih zrnaca. Dakle, povećavajući proizvodnju bijelih krvnih stanica, imunološki sustav je jači, što nam pomaže u borbi protiv infekcija, virusa i bakterija.

Zdravija koža
Infracrvena toplina ne isušuje zrak pa koža zadržava vlagu, baš kao što je priroda odredila. Izutetno olakšava situaciju sa ekcemom kod djece. Poznato je da boravak na moru tijekom ljeta znatno poboljšava stanje (sunčevo IC zračenje!), dok su zimski uvjeti posebno nepovoljni i tada dolazi do pogoršanja. Također, korisno je i za liječenje ostalih kožnih bolesti kao što su psorijaza, bazalne stanice (karcinom), melanom, pigmentacija kože, ljuštenje kože, izrasline, masne nakupine, razni osipi itd. Poticanjem reprodukcije kolagenih stanica usporava se proces nastajanja bora te se usporava proces starenja.

Smanjenje alergijskih problema i problema sa disanjem
Infracrveni grijači (IC paneli) ne oslanjaju se na cirkulaciju zraka za prijenos topline, što smanjuje kretanje i prijenos čestica prašine, peludi i bakterija. To uvelike smanjuje šanse za napade astme, te ublažava simptome mnogih drugih alergijskih problema sa disanjem. Primjena IC panela naročito je prihvatljiva za tretmane kod bronhitisa, sinusitisa, nosne kongestije jer smanjuje upalu, otekline. Isto tako, olakšava simptome i kod gripe i prehlade.

Oslobađanje od toksina u organizmu
Toksini zatočeni u našem organizmu onemogućuju pravilno opskrbljivanje kisikom i ostalim potrebnim nutritivnim elementima. Mliječna kiselina, aditivi koji se koriste u proizvodnji hrane, masti od konzumacije hrane, masti uzrokovane umorom i starenjem, ometaju taj proces. Kako se toksini, integrirani u krvi i vodi, akumuliraju u organizmu, cirkulacija krvi je oslabljena što za posljedicu ima osjećaj umora, slabosti i bezvoljnosti; općenito, nezdrav osjećaj. Infracrvena toplina pobuđuje molekule krvi i vode na vibriranje što onda uzrokuje razbijanje i oslobađanje toksina. Istovremeno ih pojačana krvna cirkulacija odnosi i time čisiti naš organizam.

UŠTEDA I ISPLATIVOST
Trošak grijanja je najveći trošak u kućnom buđetu te svakako treba obratiti pažnju na svaku mogućnost uštede. Nadalje, ukupan trošak grijanja se mora razmatrati sa stanovišta obuhvaćanja svih troškova, a to su :

1. Trošak opreme (cijena opreme)
2. Trošak instalacije
3. Mjesečni pogon (mjesečni utrošak plina/lož ulja/drva/struje)
4. Trošak održavanja
U donjem grafu prikazan je ukupan trošak uporabe različitih oblika grijanja, uključujući troškove opreme (pogonska jedinica + radijatori + cijevi), instalacije, mjesečnog pogona te održavanja u razdoblju od 20 godina (za kuću površine 80 m2, prosječne izolacije zidova).

U cilju detaljnog razlučivanja isplativosti investicije u IC grijanje u nastavku dajemo prikaz inicijalnih troškova opreme i instalacije opreme za kuću ili stan površine 80 m2 :

A potom i troškove pogona (cijena grijanja) na godišnjem nivou :

Iz ovih grafova zaključuje se da je oprema IC grijanja (zajedno sa instalacijom)  ca. tri puta jeftinija od grijanja na pelet, zemni plin ili lož ulje, ca. da ipo puta jeftinija od grijanja preko toplana , ca. Dva puta jeftinije od centralnog grijanja na struju ili ca 60 % jeftinije od grijanja putem konvektora. Toplinska pumpa pak, ima neznatno manji godišnji trošak toplinskog pogona od IC grijanja, ali zato je inicijalna investicija u opremu vrlo često nedostižna pa je, samim time, period povrata uloženog vrlo dug.
Prelaskom na IC grijanje uštede u odnosu na druge vrste grijanja su vrlo evidentne i vrlo brz je povrat uloženog novca
I na kraju, ne treba zanemariti još jednu činjenicu koju gornji grafovi ne prikazuju, a to je trošak servisiranja i održavanja. Dok su vaši plinski bojleri novi oni će tražiti samo redovno godišnje održavanje (cca 70,00 KM). Međutim, čim malo ostare, njihovi kvarovi biti će učestaliji, ozbiljniji i cjenovno zahtjevniji.
IC paneli ne zahtijevaju apsolutno nikakve troškove godišnjeg održavanja niti servisiranja, a radni vijek im je preko 20 godina. Kapacitet učinka ne pada uopće tijekom godina korištenja.

Utjecaj cijene električne energije na računicu isplativosti investicije u IC grijanje
Naravno da porast cijene struje može poremetiti ovu računicu, ali je isto tako evidentno da cijena plina raste iz godine u godinu. A, i cijena peleta će rasti sa porastom potražnje.
Mi Vam svakako preporučujemo električno grijanje jer je struja svugdje dostupna te tako niste ovisni o redukcijama ili monopolističkim toplanama. Isto tako ste automatski etažirani i plaćate koliko trošite, a struja kao energent je socijalna kategorija zbog koje ćete uvijek imati zaštićenu cijenu.

 ZAŠTO I KAKO ŠTEDIMO

Grijanje za svaku porodicu, pojedinca ili poduzeće predstavlja najveći režijski trošak. Uporabom IC tehnologije, odnosno naših IC grijaćih panela, trošak grijanja se može lako i brzo značajno umanjiti. Osim bitno nižih troškova ulaganja u odnosu na ostale (klasične) oblike grijanja ovakav tip grijanja na zahtijeva nikakvo daljnje ulaganje, niti zbog servisiranja, niti zbog održavanja. I što je najvažnije, štedi se energija. Garancija na naše IC panele je 3 ina IRD grijače 5 godina.
Zašto su infracrveni paneli tako energetski učinkoviti?

1. IC paneli zagrijavaju objekte (zgradu), a ne zrak
Prva prednost IC panela je da oni zagrijavaju tkivo zgrade, a ne zrak u njoj (a to je upravo ono što se radi kod klasičnog (konvekcijskog) grijanja). Drugim riječima, grije se površina zgrade, a ne volumen. To implicira uporabu grijaćih tijela manjeg kapaciteta, ali pod uvjetom da su ta grijaća tijela sposobna za IC emisiju. Zato se kod grubog izračuna potrebnog kapaciteta za grijanje kod IC panela koristi 25W/m3 dok je istovremeno kod tradicionalnih sistema centralnog grijanja taj parametar 50W/m3.

2. Potrebno je manje energije da bi se vaš dom održavao toplim
Zagrijavanjem zidova i podova (IC grijanjem), vaš dom ostaje topao i nakon što termostat isključi grijanje. Međutim, ovo nije slučaj sa bilo kojim drugim oblikom klasičnog centralnog grijanja. Dakle, svi poznati oblici klasičnog grijanja – na plin, na ulje, toplinske pumpe – imaju isti nedostatak ; nemaju infracrvenog zračenja. U takvim klasičnim sustavima grijanja, nakon što je termostat postigao zadanu temperaturu te isključio sustav, prostor u kojem boravimo vrlo se brzo hladi pa se sistem ubrzo ponovo uključuje Povećana potrošnja u uodnosu na IC grijanje). Ukoliko otvorite vrata hodnika u kojem je hladnije ili pak prozor (napr.zbog zračenja) sistem centralnog grijanja će se još brže uključiti (sva dotad generirana toplina otišla je u nepovrat). Kod IC grijanja grije se površina i čvrsti objekti u njemu, a ne zrak. Tako zagrijanim površinama i objektima treba daleko više vremena da se ohlade, čak i kad imate potrebu prozračiti prostoriju. IC grijanje zahtijeva puno manje energije za održavanje zadane sobne temperature.

3. Ljudski osjećaj topline je postignut na nižoj temperaturi zraka
Budući da su zidovi i objekti u sobi, a ne zrak, zagrijani na ugodnu temperaturu termostat se zapravo može postaviti da isključi grijanje na nižoj temperaturi zraka nego što je to moguće kod klasičnog centralnog grijanja (koji griju samo zrak). Ova temperaturna razlika može biti i do 3,5°C, a ta temperaturna razlika donosi uštedu energije i do 30%. Upravo na ovaj način štedimo najviše. Drugim riječima, ako na termostatu zadamo 20°C sobnu temperaturu, mi ćemo svejedno osjećati kao da je u prostoru 23°C. Ta 3°C donijet će nam gotovo 30% uštede u troškovima grijanja. Sve ove prednosti oduvijek su bile svojstvene pećima na ugljen, kaminima i sl. (otvorena vatra). Ali, nažalost, tijekom posljednjih 50 godina ove vrste goriva su ili bila relativno skuplja, ili prljava, ili pak manje spretna za korištenje. To je razlog zašto su centralna grijanja na ulje i plin dominirala donedavno, a mi u potpunosti "zaboravili" na toplinu "zračenja", koja je kao oblik topline daleko učinkovitija. Iz razloga što su cijene nafte i plina bile niske mogli smo si priuštiti korištenje neefikasnih sustava centralnog grijanja gotovo do mjere rasipništva. Ali tome više nije tako. Ti energenti su veliki izvor zarade, ali su i sredstva kontrole svjetskog poretka. IC paneli izvrću ovu situaciju jer su sada oni jeftiniji od ulja ili plina, a i uvelike učinkovitiji.

Sa novom tehnologijom do uštede
Čarolija male snage. Zahvaljujući novom, revolucionarnom, načinu izrade i primjeni novih tehnologija razvijeni su IC paneli nove generacije iznimne energetske učinkovitosti. Za razliku od klasičnih električnih grijača (IC paneli u osnovi i jesu električne grijalice) koji su koristili debele žice velike otpornosti i tako emitirali toplinsku energiju uz veliku potrošnju el.energije, IC paneli nove generacije funkcioniraju na potpuno drugačiji način. energySavingsIC panel u biti je vrlo tanka žica smotana čvrsto i gusto po cijeloj površini panela. Temperatura površine panela doseže od 90 do 100°C. Ovako gusto namotana tanka žica omogućuje korištenje male potrebne snage za proizvodnju relativno niske temperature od 90 do 100°C (za žice otpornike ovo je niska temperatura). Ovaj efekt se naziva "Low Watt Density" (gustoća male snage). Naime, površinska temperatura IC panela (iako relativno niska) je dovoljna da panel efikasno grije (zrači) površinu prostorije u kojoj se nalazi. Naravno, veličina (snaga) panela ovisi o veličini prostorije koju treba grijati.
VAŽNO !!!
U usporedbi sa klasičnim sistemima centralnog grijanja (plinski bojleri, uljni kotlovi, toplinske pumpe) postavljanje sistema kućnog grijanja na bazi IC panela je daleko jeftinije, i tu nema dvojbi. Osim toga, kod IC grijanja imate još niz prednosti (ušteda) : nema čišćenja dimnjaka, nema servisa peći (plamenika), nema točenja cisterne (za lože ulje), nema neugodnog mirisa ulja itd. KUCA Ono sa čim se grijanje IC panelima, sa stanovišta učinkovitosti, može najbliže usporediti jesu potpuno novi A-klase plinski bojleri, ali uz neke razlike:

  • Moderni kondenzacijski bojleri zahtijevaju 15% veće radijatore kako bi se dobila temperatura povrata vode dovoljno niska za kondenzaciju – skupa investicija!
  • Moderni kondenzacijski bojleri će zadržati svojih 97% iskorištenja toliko dugo dok ih budete redovito servisno održavali i trajati će, u prosjeku, nekih 10-15 godina (IC paneli ne zahtijevaju održavanje a mogu trajati i više od 20 godina).
  • Nepobitna je činjenica da IC paneli rade u prosjeku 5 sati dnevno kako bi dali potrebnu  toplinu. Klasični sistem centralnog grijanja može raditi i do 15 sati dnevno da biste dobili isti nivo udobnosti pa usporedba potrošnje sat-za-sat sa A-klasom plinskog bojlera postaje besmislena.
  •  Ukoliko želite sami sebi izračunat kapacitet IC grijanja posjetite ovaj link :  https://klimateh.ba/IC_Paneli/   


Pošaljite upit putem maila

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *.