Optimalna higijena je glavni prioritet, posebno u preradi mesa i proizvodnji kobasica. To je jedini način da se zajamči dobra kvaliteta proizvoda. Stoga se pri rukovanju mesom primjenjuju strogi higijenski zahtjevi – posebno u rashladnim prostorima u kojima se prerađuje sirovina. No, upravo tu vrebaju najveće opasnosti zbog niskih temperatura i visoke vlage: Kondenzacija, korozija i posljedični higijenski problemi. Zagađenje mirisa koje prirodno nastaje kada postoji visoka vlažnost ne treba podcijeniti u tvornici za preradu mesa. Trotecova industrijska sušilica brzo preuzima kontrolu nad situacijom i nudi pouzdanu kontrolu vlažnosti u osjetljivom proizvodnom području.
Zaštitna odjeća, dezinfekcija, poštivanje hladnog lanca i drugi strogi higijenski zahtjevi su na dnevnom redu pri obradi svježe hrane. Radni prostori se redovito pedantno čiste, a robom se pažljivo rukuje tijekom proizvodnje. Ali od svega toga nema velike koristi ako klimatski uvjeti nisu sto posto dobri. Jedan od najvećih rizika leži u zraku – odnosno u vlažnosti zraka. Ako to nije optimalno regulirano, proizvodnja se mora boriti s mnogim poteškoćama.
Kondenzacija - ozbiljan problem
Previsoke vrijednosti vlage ne smiju se podcjenjivati, posebno na hladnim mjestima. Postoji opasnost od stvaranja kondenzacije u hladnjačama i drugim područjima mesne industrije gdje se mora održavati hladni lanac. Kada je točka rosišta u zraku viša nego na površini radnih površina, zidova ili stropova, brzo se stvara kondenzacija. Jer se zrak hladi na hladnim površinama i vodena para se kondenzira u vodu. Ako kapljice padnu na nezapakirani mesni proizvod, mogu nastati klice. Kartonske kutije također upijaju vlagu koja može uništiti cijele zalihe. Visoka vlažnost također povećava razvoj neugodnih mirisa i uočena hladnoća se enormno povećava. I jedno i drugo dovodi do smanjene produktivnosti zaposlenika. Tvrtke se moraju nositi s povećanim bolovanjima.
Optimalna zaštita zahvaljujući ciljanoj regulaciji vlage
Stvorite ugodnu i kvalitetnu radnu atmosferu. Ali: Hladno okruženje mora biti. Čak i ako se temperature u hladnjačama i radnim prostorima održavaju posebno niskim, to još uvijek nema značajan utjecaj na regulaciju vlažnosti zraka. Pogotovo u hladnjačama relativna vlažnost zraka ne može se uz pomoć temperature smanjiti ispod 70 do 95 posto. Samo korištenje visokoučinkovitih odvlaživača može pomoći. Stacionarne industrijske sušilice iz Trotecove serije TTR prave su svestrane, posebno na niskim temperaturama.