Stalni partner u fermentaciji i sazrijevanju: stacionarni svestrani uređaji
Različite temperature na kojima vina fermentiraju obično postavlja vinogradar pomoću termostata ugrađenih u spremnike. Ali korištenje odvlaživača također je bitno. Posebno se crvena vina najbolje razvijaju kada je vlažnost zraka niska. Osim toga, uređaj za sušenje ciljano djeluje protiv kondenzacije. Trotec u svom asortimanu ima niz snažnih uređaja za sušenje koji se mogu koristiti za različite potrebe. Iznad svega, mobilni odvlaživači zraka serije TTK-S i stacionarna rješenja serije DH-VPR+ jaki su pomoćnici u vinariji. plus: Oni također osiguravaju najbolje uvjete za označavanje i pakiranje boca i pomažu osigurati da podrum nakon čišćenja brzo bude spreman za ponovno korištenje.
Savršeno školovan trs, nježna obrada i poseban instinkt temelj su za proizvodnju najboljih vina. Osim toga, važne su klimatske vrijednosti u vinskom podrumu. Jer samo uz točno podešene temperature i stalnu vlažnost, vina se mogu optimalno razvijati i razviti izvrsnu kvalitetu. Stoga se sve više proizvođača i stručnih vinogradara oslanja na korištenje odvlaživača zraka – i to po mogućnosti tijekom cijelog procesa proizvodnje. Jer u svim prostorima vrijednosti vlažnosti ne smiju biti previsoke. To se odnosi na prostorije u kojima se nalaze spremnici za fermentaciju, na trezor gdje vrhunska vina dozrijevaju u bačvama, na prostor gdje se etiketiraju boce, kao i na skladište. Budući da je vlaga u zasvođenom podrumu općenito vrlo visoka. A to potiče kondenzaciju, stvaranje plijesni i klica, neugodne mirise koji se mogu prenijeti na vina i loše radne uvjete zbog skliskih podova.
Svako dobro vino ima svoju tvrdnju. To se odnosi na bijela vina, posebno crna vina. Stoga svaka sorta zahtijeva svoju specifičnu temperaturu na kojoj može optimalno fermentirati. Vinari u tu svrhu vole koristiti spremnike s kontroliranom temperaturom. Tako svako vino dobije klimu kakvu zaslužuje. Ali posebno kada se bijela vina, koja su prirodno fermentirala na nižoj temperaturi, pune u boce ranije, a preostala crna vina dobiju višu temperaturu, postoji opasnost od stvaranja ogromne kondenzacije. Ako ne poduzmete mjere protiv toga, ne samo da riskirate oštećenje spremnika, već i stvaranje plijesni i klica u trezoru.